rensdyr

Rensdyrskind - Alt du bør vide

En klassiker og et utroligt populært skind i vores sortiment af dekorationsskind er
rensdyrskindet. Det er ikke uden grund, at vi siger det er populært, da det netop er et af vores bedst sælgende skind hele sidste år.

De rensdyrskind vi sælger er specielt kendt for deres helt exceptionelle nordiske look, der spreder både hygge og varme, og samtidig er de af en kvalitet, der ikke er til at tage fejl af.

Skindet fås både i forskellige størrelser og faktisk også i forskellige farver. Vi har nemlig de meget sjældne albino rensdyrskind, der kun findes en brøkdel af forholdsmæssigt. 

I dette blogindlæg vil du kunne læse meget mere om rensdyrskind, hvor de kommer fra, lidt historie, og hvad det er, der gør dem så unikke

Historien om rensdyr

Rensdyr har generelt hjemme i den nordlige del af Europa, men faktisk findes de også i både Amerika og Asien.

Vi får dog udelukkende vores fra Finland, hvor de i stor stil er kendt for deres rensdyrskind, og hvor det er de indfødte jægere, der fanger og regulerer bestanden, udelukkende med det formål at få kød på bordet.

Når de har fanget rensdyret, så pelser de faktisk på stedet, der midt i den bidende kulde. Det gør de både for ikke at skulle have hele kadaveret hjem, og fordi de på den måde får muligheden for at sælge skindet senere hen. 

Det specielle er dog, at de lader skindet ligge, altså ved at samle dem i stakke, og så kommer der en indsamler forbi og samler dem op efter koordinater. Indsamlerne er statsansatte, således de kan styre bestanden og sikre, at der ikke bliver nedlagt for mange rensdyr.

De sidste par år er bestanden dog alligevel faldet, hvilket desværre skyldes politiske beslutninger. Ikke for rensdyrene, men dyret man kalder en los. Der er kommet forbud mod at regulere bestanden, og en los er et lidt atypisk rovdyr, det dræber nemlig for af lyst.

Det betyder, at et kuld los godt kan dræbe rigtige mange rensdyr uden at kunne spise alt det kød. 

rensdyr

 

Han-rensdyr

Et han-rensdyr vejer mellem 90-180 kg og et nyfødt han-rensdyr vejer mellem 4 – 6 kg. Størrelsen på han-rensdyret er mellem 150-210 cm. Dette måles fra halen til mulen. Halen alene er omkring 10-15 cm. Det er cirka 90-120 cm, målt fra jorden og til skulderen på rensdyret og forbenet er i omegnen af 55-56 cm.

Rensdyrets pels er dækket med grove ydre dæk-hår med varmeisolerende luftlommer. Hårene er ekstremt tæt under pelsen og derfor kan rensdyret overleve ekstreme temperatursvingninger. Helt ned til temperaturer på -50 grader og op til hedebølger på + 40 grader.

Rensdyret har umiddelbart nogle små øre mellem 9-12 cm. Det betyder bestemt ikke, at de hører dårligt. Et rensdyr hører nemlig rigtig godt og de reagerer hurtigt på lyde, qua den ivrige hørelse.

Albino rensdyr

Gevirerne på et rensdyr er et solidt knogle gevirer, der udskiftes årligt. En rensdyrtak kan vokse så op til hele 2 cm på en dag.

Hannerne bruger deres gevir til at kæmpe for hunnerne. Størrelsen og antallet af tænder vokser indtil rensdyret bliver gammel. Det vil sige at jo flere tænder geviret har, desto ældre er rensdyret.

En af grundene til at et rensdyr kan bevæge sige ubesværet rundt i både blød sne og i moser, er at de har fire tæer, der kan sprede sig ud. Det gør at trædefladen er større. Det fungerer ligesom når mennesker tager snesko på, så er det meget nemmere og ikke så hårdt at gå rundt i høje snelag.

Hun-rensdyr

Et hun-rensdyr bliver ligesom hannen cirka 150-210 cm lange. Halen har en meget vigtig funktion på et rensdyr, der sidder nemlig en kirtel, som udsender en stærk lugt. Denne hjælper rensdyret med at finde hinanden og kan samtidigt advare, hvis der er fare på færde.

Når et rensdyr bliver født vejer det mellem 4-6 kg og som fuldvoksen mellem 60-100 kg. Hunnerne bruger deres gevirer til at forsvare deres kalve og deres grave område.

Den vigtigste sans er lugtesansen, der virker i de hårdeste kolde temperatur. Det snuser igennem tykt sne. En af grundene til at rensdyrene kan holde varmen, er fordi der i deres ben er en effektiv blodcirkulation.

Det skyldes oliesyren i knoglemarven – det fungerer som en form for anti-frostvæske.

De græsser frit i sommermånederne. Rensdyret er ligesom en ko drøvtygger. De vandrer over lange afstande og er konstant på farten i søgen efter føde. En rensdyr-kost består af planter, græs, svampe, laver og skægmos.

Hvorfor skyder man rensdyr?

Et rensdyr kan blive mellem 18-20 år, dog er det de færreste rensdyr der bliver så gamle. De reguleres af specielle jægere, som har fået lov til at holde bestanden nede.

Det er de nødt til for at undgå en for stor bestand, da det vil betyde hungersnød blandt rensdyrerne, grundet for lidt føde til for mange dyr. Samtidig er det historisk bevist, at der også vil opstå epidemier og sygdomme, hvis bestanden bliver for tæt.


Intet på et rensdyrskind går til spilde, så når jægeren har skudt det, “brækker” han dyret (han skærer skindet af på stedet), og tager kødet med, med det samme.

Derefter ligger han skindet i naturen, hvor han formentlig har skudt flere, så der ligger en stak. Den bliver så markeret, og så senere opsamlet af den finske vildtforvaldtningen, som på den måde kan styre reguleringen og samtidig give jægeren penge for skindet. 

Rensdyrskindets egenskaber

Rensdyrskindet består af kraftig pels, som har en yderst varmeisolerende effekt. Dette skyldes at hårene faktisk har luftlommer inde i sig, og hvorfor har det så det?

Rensdyret lever et sted hvor der er enorme temperaturforskelle, og den slags kulde kræver en speciel isolerende pels, som både kan holde på varmen, men i den grad også holde både varme og kulde ude.

 

rensdyr skind

 

Pelsen er trods sin rustikke overflade, faktisk ret blød og behagelig at røre ved og man kan sagtens fristes til at smide det i en stol og sidde i det.

Det anbefaler vi dog ikke! 

Skindet kaldes et dekorationskind af en grund. Hårene er hule indeni, hvilket betyder at luften indeni vil, udvide sig, når det kommer ind i dejligt varmt hjem.

Det i sig selv er der ikke nødvendigvis nogle problemer med, men det gør hårene sårbare overfor brug, hvorfor hårene kan knække af.

Hvis du ønsker en større forståelse for dette, kan det findes her. 

Derfor bør rensdyrskind kun bruges, som en del af dekorationen i ens hjem, eller på en bænk, som primært bruges som pynt i eksempelvis entréen.

Varianter

Både de lyse og mørke rensdyrskind er ualmindelig smukke og 100 % naturlige produkter. Netop fordi alle skind fra rensdyr er naturlige, så får man ikke to skind, der er ens.

Det betyder, at du får et helt unikt rensdyrskind og at ingen andre har et magen til. Det er tilmed grunden til, at det rensdyrskind du modtager nødvendigvis ikke er det samme, som på billedet.

Skulle du have nogle specielle ønsker, i forhold til farvenuancer, så kan du altid kontakte os – Så vi kan hjælpe med at finde et rensdyrskind lige efter din smag.

Hårtab på et rensdyr skind kan også forekomme, hvis man går eller sidder meget på det. Er du vild med rensdyrskindets udseende, og vil bruge det i en lænestol eller i sofaen, så skal du være opmærksom på at det kan fælde.

Ønsker man derimod at bruge skindet som dekoration over sin seng, på gulvet eller sågar på væggen, så får man næsten ikke noget smukkere end et naturligt rensdyrskind.

Rensdyrskind er også ufattelig flotte og de mange forskellige lyse og hvide nuancer gør det helt unikt. Der er stort set ikke andre skind, der minder om et lyst rensdyrskind.

Pelsen på de lyse skind har et smukt nordisk look og kan skabe en hyggelig atmosfære, hvor skindet ligger.

Forrige Den simple vej til et flot hjem, selvom du ikke har tiden

Tilføj en kommentar

Din kommentar afventer offentliggørelse

* Påkrævet