Rensdyrskind - Alt du bør vide

Rensdyrskind - Alt du bør vide

En klassiker og et utroligt populært skind i vores sortiment af dekorationsskind er
rensdyrskindet. Det er ikke uden grund at vi siger det er populært, da det netop er et af vores bedst sælgende skind hele sidste år.

De rensdyrskind vi sælger er specielt kendt for deres helt exceptionelle nordiske look, der spreder både hygge og varme, og samtidig er de af en kvalitet, der ikke er til at tage fejl af. Skindet fås både i forskellige størrelser og faktisk også i forskellige farver. Vi har nemlig de meget sjældne albino rensdyrskind, der kun findes en brøkdel af forholdsmæssigt. 

I dette blogindlæg vil du kunne læse meget mere om rensdyrskind, hvor de kommer fra, lidt historie og hvad det er, der gør dem så unikke

Historien om rensdyr

Rensdyr har generelt hjemme i den nordlige del af Europa, men faktisk findes de også i både Amerika og Asien. Vi får dog udelukkende vores fra Finland, hvor de i stor stil er kendt for deres rensdyrskind, og hvor det er de indfødte jægere, der fanger og regulerer bestanden, udelukkende med det formål at få kød på bordet. Når de har fanget rensdyret, så pelser de faktisk på stedet, der midt i den bidende kulde. Det gør de både for ikke at skulle have hele kadaveret hjem, og fordi de på den måde får muligheden for at sælge skindet senere hen. 

Det specielle er dog at de lader skindet ligge, altså ved at samle dem i stakke, og så kommer der en indsamler forbi og samler dem op efter koordinater. Indsamlerne er statsansatte, således de kan styre bestanden og sikre at der ikke bliver nedlagt for mange rensdyr.

De sidste par år er bestanden dog alligevel faldet, hvilket desværre skyldes politiske beslutninger. Ikke for rensdyrene, men dyret man kalder en los. Der er kommet forbud mod at regulere bestanden, og en los er et lidt atypisk rovdyr, det dræber nemlig for af lyst. Det betyder at et kuld los godt kan dræbe rigtige mange rensdyr uden at kunne spise alt det kød. 

Albino

Et rensdyr vejer mellem 80 og 180 kg, alt efter alder og om det er en han eller en hun. Ungerne vejer derimod kun 4-6 kg ved fødslen og er altså nogle relativt små kid. Et fuldvoksent rensdyr måler cirka 90-120 cm i højden, fra jorden og op til skulderene.

Geviret på et rensdyr vokser relativt hurtigt i visse perioder og ændrer sig hele tiden. Faktisk kan det på nogle dage vokse helt op til 2 cm. Faktisk er et gevir belagt med hud, men ligesom vores fritlevende krondyr og deslige i Danmark, skraber de det af og ligner det gevir man kender i dag. Da de ingen følelser har i geviret, er det ikke noget, der gør ondt på dem. 

Hannerne bruger hovedsageligt geviret til at kæmpe med, hvor hunnerne bruger det til at beskytte deres kalve.

Rensdyrskindets egenskaber

Rensdyrskindet består af kraftig pels, som har en yderst varmeisolerende effekt. Dette skyldes at hårene faktisk har luftlommer inde i sig, og hvorfor har det så det?

Rensdyret lever et sted hvor der er enorme temperaturforskelle, der kan altså blive ned til -40 grader og faktisk også helt op til +45 grader, og den slags kulde kræver en speciel isolerende pels, som både kan holde på varmen, men i den grad også holde både varme og kulde ude.

Pelsen er trods sin rustikke overflade, faktisk ret blød og behagelig at røre ved og man kan sagtens fristes til at smide det i en stol og sidde i det.

Det anbefaler vi dog ikke!

Skindet kaldes et dekorationskind af en grund. Da hårene netop er hule indeni betyder det, at luften indeni vil, som luft gør, udvide sig ganske lidt når det kommer ind i dejligt varmt hjem. Det i sig selv er der ikke nødvendigvis nogle problemer med, men det gør hårene sårbare overfor brug, således hårene kan knække af.

Derfor bør rensdyrskind altid kun bruges som en del af dekorationen i ens hjem, eller på en bænk, som primært bruges som pynt i eksempelvis entréen.

Varianter

Der findes selvfølgelig flest af de grå/hvid/brune skind som man kender dem (se billedet nedenfor). De vil dog kunne variere fra skind til skind, da de jo er naturlige. Har du et specielt ønske, så tøv ikke med at tage fat i os (Vi har altid over 500 skind på lager, så vi kan helt sikkert finde et til dig).

I vores webshop er der hovedsageligt to forskellige farver, nemlig den brune farve og også den meget sjældne albino farve. Albino-renskindet er næsten helt hvidt med små lysebrune aflejringer eller pletter. Denne naturlige mutation findes kun meget sjældent, hvorfor albino rensdyrskind er dyrere.

Forrige Østrigske lammeskind i fokus
Næste Lammeskind fra New Zealand