Er lammeskind etisk korrekt?

Er lammeskind etisk korrekt?

Lammeskind er et animalskprodukt. Men hvordan hænger dyrevelfærd/rettigheder sammen med slag af eksempelvis dekorationsskind? Kan man uden dårlig samvittighed have et lammeskind derhjemme? I dette blogindlæg går vi mere i dybden med ovenstående problemstillinger, og vi diskuterer skindenes oprindelse, og hvorfor de bliver anvendt, og hvilke alternativer der er.

hvid lammeskind

Protest mod Skind - berettiget eller overdreven?

Lammeskind og andre skind, eksempelvis koskind, gedeskind eller også rensdyrskind, bliver dels diskuteret med forskellige meninger. I sidste ende er et skind et dyreprodukt, der delvist ses forskelligt på.

Det er dog vigtigt at huske, at hvert skind et biprodukt til kødproduktionen og dennes industri.

Hvad er et biprodukt?

Et biprodukt er et produkt, der opstår under produktion af et andet produkt. Et typisk eksempel på dette er halm i høsten, som er biprodukt til korn. Ved dyrkning af afgrøder er det egentlige mål ved høsten kornet, men der kommer dog altid halm, som også bliver hyppigt anvendt.

lammeskind som biprodukt

Ved hyppigt brug af halmen sørges der for, at det ikke smides væk, men derimod anvendes til andet brug. På denne måde undgår man affald, som skåner omverdenen og samtidig en effektiviseret produktion.

Skind som biprodukt

Generelt gælder det for alle skind, lige meget om det er lammeskind, gedeskind, koskind eller rensdyrskind: Det er et naturligt biprodukt til kødproduktionen. Intet dyr bliver opdrættet med henblik på skindet. Et dyreskind er altid til overs ved kødproduktion. 

Dermed bliver skindet ikke smidt væk, hvor det vil være spild, men i stedet bliver det fortsat brugt. Tanken ved det er at bruge alt fra dyret, når det allerede er blevet slagtet. På den ene side, bør man gøre det i respekt for dyret. På den anden side er det også et spørgsmål om at beskytte omverdenen bedst muligt ved at reducere mængden af affald.

Skind som veganer og/eller vegetar - kan man acceptere det?

Når man lever som veganer, og ikke benytter animalskeprodukter mv. gælder det naturligvis også skind. Skind er dog et biprodukt til kødproduktionen på samme måde, som læder er, og det skal derfor også betragtes lige så. De som lever vegansk giver afkald på ethvert produktet, hvilket naturligvis også gælder læder eller skind. Som vegetar er det et andet aspekt. Hvis man har læder, som man benytter, er det intet problem også at have et skind, eftersom produktionen er den samme.

græssende får

Man skal huske at tænke over, at ikke kun mennesker konsumerer kød, og får/køer ikke kun opdrættes til produktion af kød til mennesker.

Skind som hundeejer - hvordan kan det forenes?

Enhver hundeelsker er naturligvis en dyreelsker. Derfor virker det for nogle helt umuligt at skulle anskaffe sig et skind, når man har en hund, kat eller et andet husdyr.

Dog skal man huske på følgende ting: Hunde er oprindeligt kødæder. En fuldkommen vegetarisk ernæring for hunde er derfor umulig, fordi de altid har spist kød.

hund på lammeskind

Og ved lammekød eller oksekød, lige meget for hvem det bliver produceret, bliver skindet (eksempelvis læder) til overs. Derfor er skind også et logisk biprodukt, der så bliver videreanvendt meningsfyldt i stedet for at blive smidt væk. Derfor er skind, især til hunde - eller katteejere, egentlig ikke noget problem, så længe de er biprodukt til kødproduktionen.

Hvad er alternativet til ægte skind? 

Hvis du en af dem, der ønsker et hyggeligt skind hjem til stuen, men helst vil undgå et ægte skind, kan du i stedet købe et billigere kunstigt skind. Disse fås i mange farver og former og for det meste til en betydelig lavere pris end ægte skind. 

Men er kunstige skind et bedre alternativ til et ægte skind?

Imiteret skind, plastik pels og/eller kunstige skind – fælles for disse er, at de er fremstillet af syntetiske fibre, som polyester. Dette gør det svært nedbrydeligt, da de ikke kan nedbrydes biologisk, som ægte skind og pels kan.

industri

Når du efter noget tid bemærker, at dit kunstige skind er gået i stykker, og du ikke længere ønsker at beholde det og vil smide det væk, kan det ikke nedbrydes biologisk. Det betyder, at ikke kun fremstillingen har konsekvenser for omverdenen, det har bortskaffelsen af skindet også.

I sidste ende er det naturligvis en personlig beslutning, om indflydelsen på omverdenen og klima er vigtigt for en, når man vælger et produkt. Hvis du synes, at en lavere pris er det vigtigste for dig, eller at du ønsker et lammeskind med den perfekte hvide farve, som et stykke papir, så er et kunstigt skind måske den rigtige løsning for dig.

Hvorfor sælger vi skind - og er disse etisk korrekt?

Som sælgere af skind får vi ofte kommentarer, der påtaler, hvor forkert det er at vi sælger skind og pels. Dette er selvfølgelig forventeligt, da hver mand/kvinder har sin mening. Dette forstår vi naturligvis godt, og vi er glade for, at mennesker er kritiske og opmærksomme. Når det kommer til dyrevelfærd, klima og forbrug.

Som en lille lokal online shop har vi gjort det til vores mission, at vi kun sælger produkter, som skåner miljøet qua dets bæredygtige aspekter. Derudover er dyrevelfærd en kerneværdi for os, da vi mener at god dyrevelfærd afspejles i kvaliteten af pelsen/skindet. Af den grund er alle vores produkter grundigt kontrolleret og lever op til EU's dyrevelfærdscertificeringer og programmer. Ligeledes er skindene biprodukter og stammer fra dyr, der har tilbragt deres liv økologisk i det fri og passet af erfarende hyrder.

At vi sommetider bliver angrebet, forstår vi naturligvis godt. Ikke alle er informeret præcist om produktionen af skind, og man kan hurtigt drage konklusioner, når man ikke ved, at dekorationsskind produceres, som et biprodukt til kødproduktionen.

Og selvfølgelig er alle ikke informeret om vores arbejdsmåde og ved derfor ikke, at vi kun sælger skind af højeste kvalitet. Høj kvalitets skind stammer altid kun fra lykkelige dyr, eftersom det altid gælder, at kun et lykkeligt dyr også har en perfekt pels. Ikke alle har en interesse eller tiden til at forklare et tema som dette så præcist.

får på græsmark

Vi sætter stor pris på, at du tog dig tid til at læse hele dette blogindlæg. Mange tak for at du informerer dig selv godt, inden du foretager et køb og overvejer alle informationer. Hvis du har yderligere spørgsmål, kan du eventuelt svare på dette blogindlæg. Ellers er du velkommen til at tage kontakt til os på vores mail: info@lammeskindet.dk

Forrige 5 plejetips til krøllede lammeskind
Næste Hvorfor har mit lammeskind nøgne pletter?