Sådan plejer du dit lammeskind

Sådan plejer du dit lammeskind

Lammeskind og fåreskind bliver for hvert år mere populære, og det er forståeligt. Skindet er et biprodukt fra en kødproduktion, som ellers skulle smides ud. Da man begyndte at viderearbejde med at lave dekorationsskind, sikrede man ikke kun flere arbejdspladser, men man sørger også for at få brugt hele dyret, uden noget skal gå til spilde.

Hvordan vasker man ægte lammeskind?

Da lammeskind er et naturprodukt, er de meget lette at holde, og de holder sig som oftest altid rene. Men hvis det sker, at lammeskindet bliver meget beskidt, stiller man ofte spørgsmålet: Kan man vaske et lammeskind? I dette indlæg vil I få inspiration til at vaske jeres lammeskind.

hvordan vasker man lammeskind

Kan lammeskind vaskes? 

Det korte svar er både ja og nej.

Det kommer altid an på det individuelle skind, om det kan vaskes eller ej. Derfor er det vigtigt, at I får nogle informationer inden, I vælger at vaske jeres skind.

Når man spørger, om man kan vaske et lammeskind, er det oftest spørgsmålet om, man kan vaske det i en vaskemaskine. Generelt set skal en vask i vaskemaskinen med ens lammeskind være den allersidste udvej, uanset om der står, det kan vaskes eller ej.

Mindre pletter på dit lammeskind kan du vælge at tørre af med en fugtig klud, og indtørret pletter kan du bruge en lammeskindsbørste til. En lammeskindsbørste kan du købe på vores onlineshop, Lammeskindet.dk.

Større pletter på lammeskindet kan du få af, hvis du vasker lammeskindet i hånden med uldvaskemiddel. Det skal være i koldt - eller allerhøjest lunkent vand. Det er vigtigt, at du sørger for, at lammeskindet ikke bliver gennemblødt, og at læderet på bagsiden forbliver tørt.

Køb - Plejesæt til lammeskind

Vask af lammeskind - men hvordan?

Hvis alle af overstående råd ikke hjælper, er den eneste løsning at vaske lammeskindet i vaskemaskinen. Hvorvidt et skind kan vaskes i vaskemaskinen, afhænger af skindets garvning. Her er 3 forskellige garvningsformer:

  1. Medicinsk garvning: Læder og skind er gultonet.
  2. Vegetabilsk garvning: Lyserødt læder og hvidt skind.
  3. Normal Garvning (med salte): Lyst læder og naturlig skindfarve

Sammenlignet med de naturligt lyse farver kan man selvfølgelig også få farvet varianter og naturligt mørke skind. Skind, der er farvet, er som oftest normal garvet (med salte), og det samme gælder med mange af de naturlige mørke skind. Det kan også forekomme, at naturlige skind har forskellige toner, da de er vegetabilsk garvet. Her anbefaler vi altid, at I forhører jer, så I er helt sikre på farven.

lammeskind til børn

 Medicinsk garvet lammeskind til børn, med de klassiske gule toner 

Hvilke skind kan jeg vaske i vaskemaskinen?

Medicinske og vegetariske garvet skind kan du vaske i vaskemaskinen. Hvis du vasker disse skind, skal skindet vaskes ved lav temperatur (30 grader). Du skal anvende et specielt vaskemiddel med lanolin, du må ikke benytte skyllemiddel, og skindet skal vaskes alene. Du skal også fjerne centrifugering og ekstra vand.

Bagefter når du skal tørre dit skind, må det ikke være i en tørretumbler. Hæng i stedet skindet i et rum der er godt luftigt. Skindet skal beskyttes mod direkte sollys og direkte varmevirkning, eksempelvis mod en radiator eller hårtørrer. Trækker I i skindet regelmæssigt, mens det tørrer, sikrer man altså, at læderet får den samme form.

Lammeskind der er garvet normalt, skal man ikke vaske i vaskemaskinen. Saltene vil under vasken blive udvasket, og skindet vil derfor blive ødelagt.

Et skind der er blevet vasket i vaskemaskinen vil ikke se præcist ud, som det gjorde før. Håret på skindet vil filtre sammen, og læderet vil virke hårdt.

Læderets hårdhed kan man formindske, hvis man trækker i læderet under dets tørring. De filtede hår kan man med en lammeskindsbørste adskille fra hinanden, men selvom man gør alt dette, vil man sandsynligvis ikke få den tilstand, som skindet havde før vask.

Lammeskindets anbefalinger til skindpleje

Vi anbefaler derfor, at man undgår at vaske skindet i vaskemaskinen. Fjern i stedet pletterne med en fugtig klud eller med en børste. Hvis du regelmæssigt ryster og en gang imellem støvsuger dit skind skånsomt, sikrer du en lang holdbarhed på dit lammeskind.

Hvis du ikke er helt sikker på vask af lammeskind, er du altid velkommen til at spørge os. Skriv en kommentar, E-mail eller ring til os.

Køb - Plejesæt af lammeskind  Køb - lammeskindsbørste 

 

Forrige Must haves til efteråret
Næste Den store skindguide