Sådan vasker du dit lammeskind

Sådan vasker du dit lammeskind

Hvordan rengør og plejer man egentlig et lammeskind? Læs vores guide og find ud af præcis hvad du skal gøre, for at holde dit lammeskind pænt og rent altid.

Lammeskind og fåreskind bliver for hvert år mere populære, og det er forståeligt. Skindet er et biprodukt fra en kødproduktion, som ellers skulle smides ud.

Da man begyndte at viderearbejde med at lave dekorationsskind, sikrede man ikke kun flere arbejdspladser, men man sørger også for at få brugt hele dyret, uden noget skal gå til spilde.

Hvordan vasker man ægte lammeskind? 

Da lammeskind er et naturprodukt, er de meget lette at holde, og de holder sig som oftest altid rene. Men hvis det sker, at lammeskindet bliver meget beskidt, stiller man ofte spørgsmålet: Kan man vaske et lammeskind?

I dette indlæg vil I få inspiration til at vaske jeres lammeskind.

hvordan vasker man lammeskind

Kan lammeskind vaskes? 

Det korte svar er både ja og nej.

Det kommer altid an på det individuelle skind, om det kan vaskes eller ej. Derfor er det vigtigt, at I får nogle informationer inden, I vælger at vaske jeres skind.

Når man spørger, om man kan vaske et lammeskind, er det oftest spørgsmålet om, man kan vaske det i en vaskemaskine. Generelt set skal en vask i vaskemaskinen med ens lammeskind være den allersidste udvej, uanset om der står, det kan vaskes eller ej.

Mindre pletter på dit lammeskind kan du vælge at tørre af med en fugtig klud, og indtørret pletter kan du bruge en lammeskindsbørste til. 

Større pletter på lammeskindet kan du få af, hvis du vasker lammeskindet i hånden med uldvaskemiddel. Det skal være i koldt - eller allerhøjest lunkent vand. Det er vigtigt, at du sørger for, at lammeskindet ikke bliver gennemblødt, og at læderet på bagsiden forbliver tørt.

Vask af lammeskind - men hvordan?

Hvis alle af overstående råd ikke hjælper, er den eneste løsning at vaske lammeskindet i vaskemaskinen. Hvorvidt et skind kan vaskes i vaskemaskinen, afhænger af skindets garvning. Her er 3 forskellige garvningsformer:

  1. Medicinsk garvning: Læder og skind er gultonet.
  2. Vegetabilsk garvning: Lyserødt læder og hvidt skind.
  3. Normal Garvning (med salte): Lyst læder og naturlig skindfarve

Sammenlignet med de naturligt lyse farver kan man selvfølgelig også få farvet varianter og naturligt mørke skind. Skind, der er farvet, er som oftest normal garvet (med salte), og det samme gælder med mange af de naturlige mørke skind.

Det kan også forekomme, at naturlige skind har forskellige toner, da de er vegetabilsk garvet. Her anbefaler vi altid, at I forhører jer, så I er helt sikre på farven.

lammeskind til baby

Vores populære baby lammeskind er medicinsk garvet og uden nogen som helst former for kemikalier. Det er den perfekte gave til det nyfødte barn og kan bruges af barnet igennem hele barndommen. Find det her. 

Hvilke skind kan jeg vaske i vaskemaskinen?

Medicinske og vegetariske garvet skind kan du vaske i vaskemaskinen. Hvis du vasker disse skind, skal skindet vaskes ved lav temperatur (30 grader). Du skal anvende et specielt vaskemiddel med lanolin, du må ikke benytte skyllemiddel, og skindet skal vaskes alene. Du skal også fjerne centrifugering og ekstra vand.

Bagefter når du skal tørre dit skind, må det ikke være i en tørretumbler. Hæng i stedet skindet i et rum der er godt luftigt. Skindet skal beskyttes mod direkte sollys og direkte varmevirkning, eksempelvis mod en radiator eller hårtørrer. Trækker I i skindet regelmæssigt, mens det tørrer, sikrer man altså, at læderet får den samme form.

Lammeskind der er garvet normalt, skal man ikke vaske i vaskemaskinen. Saltene vil under vasken blive udvasket, og skindet vil derfor blive ødelagt.

Et skind der er blevet vasket i vaskemaskinen vil ikke se præcist ud, som det gjorde før. Håret på skindet vil filtre sammen, og læderet vil virke hårdt.

Læderets hårdhed kan man formindske, hvis man trækker i læderet under dets tørring. De filtede hår kan man med en lammeskindsbørste adskille fra hinanden, men selvom man gør alt dette, vil man sandsynligvis ikke få den tilstand, som skindet havde før vask.

Lammeskindets anbefalinger til skindpleje

Vi anbefaler derfor, at man undgår at vaske skindet i vaskemaskinen. Fjern i stedet pletterne med en fugtig klud eller med en børste. Hvis du regelmæssigt ryster og en gang imellem støvsuger dit skind skånsomt, sikrer du en lang holdbarhed på dit lammeskind.

Hvis du ikke er helt sikker på vask af lammeskind, er du altid velkommen til at spørge os. Skriv en kommentar, E-mail eller ring til os.

lammeskind

Hvordan forbliver mit lammeskind hvidt?

Fåreskind kommer i mange forskellige former og farver. Især de hvide lammeskind er særligt populære. Som ved andre genstande, kan man ved den hvide farve let se enten misfarvning eller snavs. Hvis du har udset dig et hvidt lammeskind, kan du i dette blogindlæg læse, hvordan man bibeholder den hvide farve og fjerner svans.

Mange hvide lammeskind, vil ikke være komplet snehvide. Skindets farve kommer an på flere ting herunder: genetiske aspekter og oprindelsen af skindet. Et får der hyppigt er blevet udsat for regn har tendens til at få et skind, som  har en cremefarve fremfor en helt snehvid farve.

Selv skind hvor hvert hår er helt perfekt hvid, virker som helhed ikke helt hvid, da hårenes tæthed på lammeskindet gør, at skyggerne er skyld i, at skindet godt kan komme til at virke lidt gulligt.

Det er altså naturligt, og man kan derfor ikke forhindre, at skindet har en let cremefarvet eller gullig undertone. I tilfælde af at dit skind bliver snavset eller efter lang tid mister den hvide farve, kan du følge med her, og få et par tips og tricks. 

Tips til pleje og rengøring

Hvert lammeskind skal rystes regelmæssigt for at fjerne støv. Har dit skind fået en plet, kan du fjerne den forsigtigt med en fugtig klud. Indtørret pletter bør du fjerne med en lammeskindsbørste/strigle. Generelt bør du bruge en lammeskindsbørste/strigle til dit lammeskind med glatte hår, da du derved kan forhindre, at hårene filtrer sammen.

Hvis hele dit skind er blevet misfarvet af juice, ketchup eller andet, er det som oftest ikke nok bare at tørre skindet af med en fugtig klud. I sådanne tilfælde vil den eneste udvej være en maskinvask. Langt de fleste skind kan godt tåle at blive vasket i vaskemaskinen, men der er også nogle, der ikke kan.

Om et skind kan tåle en maskinvask kommer an på skindets garvning. Skind der er garvet med salte kan desværre ikke vaskes i maskinen, da saltene vil udskylles, og skindet ødelægges derved. 

Skal skind vaskes i vaskemaskinen?

Skind med medicinsk - eller vegetabilsk garvning kan som udgangspunkt godt vaskes i vaskemaskinen. Læs dog altid plejeanvisningen på skindets bagside før du vasker dit lammeskind eller tag kontakt til dem, der forhandler dit skind.

Vi anbefaler dig, at du vælger at vaske dit lammeskind i vaskemaskinen i yderst nødstilfælde. Efter vask vil hårene nemlig filtre sammen, og selvom du børster hårrene, vil de være i helt samme stand som før maskinvasken. 

I tilfælde af at du har valgt at vaske dit skind i vaskemaskinen, er det meget vigtigt, at du IKKE tørrer skindet i en tørretumbler eller på en radiator. Hæng i stedet skindet til tørre i et luftigt rum og ryk i skindets fire sider flere gange mens det tørrer. Det vil nemlig forebygge, at læderet ikke vil blive hårdt.

Vi anbefaler...

I stedet for at du vasker dit skind i vaskemaskinen, anbefaler vi, at du forsøger at vaske skindet i hånden.
Til en vask i hånden skal du bruge: En ren klud, skånsomt uldvaskemiddel og lunken vand. Vask derefter skindet forsigtigt med kluden uden at skindet bliver alt for vådt. Hvis det er muligt, skal du altså sørge for, at skindet ikke bliver helt gennemblødt, så lædersiden kan forblive så tør så mulig. 

Når dit skind skal tørre, kan læderet godt revne, derfor anbefaler vi, at når du vasker skindet i hånden, prøver at holde det så tørt så muligt. Hvis du tager uldvaskemiddlet på den fugtige klud, vil din plet på skindet blive fjernet.

Efter du har vasket skindet, skal du ryste det og hænge det til tørre i et godt luftigt rum. Det er vigtigt, du undgår, at skindet bliver udsat for direkte sollys eller høj varme. 

Før du vasker dit skind, skal du altid huske at læse vaskeanvisningen eller henvende dig til forhandleren, som du har købt skindet af. Hvis du har spørgsmål til, hvordan man vasker eller plejer et skind så kontakt os endeligt på E-mail, telefon eller herunder i kommentarfeltet.

 lam

Hvorfor har mit lammeskind nøgne pletter?

Det kan nogle gange forekomme, at man ser lammeskind, der har nøgne pletter. Det kan være eksempelvis være på grund af dårlig kvalitet, men i andre tilfælde skyldes de nøgne pletter andre grunde. I dette blogindlæg kan du læse mere om dette, hvorfor de kommer/er der, og hvad man kan gøre ved det.

Hvad gør jeg, når mit lammeskind har bare pletter?

De fleste lammeskind er, som oftest tildækket med uld. Der er dog nogle lammeskind, som har steder på skindet, hvor der ingen hår er – men der er ingen grund til panik, for med pletterne følger, der altid en forklaring.  

Bare pletter på kanten af skindet

Når der på kanterne af dit skind er steder uden uld, er sandsynligheden for, at det er mening stor. Mange producenter bibeholder nemlig de bare pletter, da skindet af den grund for et mere naturligt udseende.

De skaldede pletter findes på begge kanter, og bidrager dermed til det smukke naturlige udseende, som skindet har. Det er vigtigt at understrege, at bare pletter i siderne ikke er tegn på lav kvalitet og/eller dårlig behandling.

Hvis du ikke bryder dig om, at dit skind har nøgne pletter, kan du eventuelt vælge selv at klippe læderet væk, eller du kan kontakte den forhandler, hvor du har købt skindet, så de kan skære læderet af. Det er kun et spørgsmål om, hvorvidt du personligt ønsker pletter på dit skind eller ej. 

Bare pletter på midten af et nyt skind

Hvis du har en nøgen plet midt på dit nye lammeskind, er der en god grund til reklamation. Det kan være en naturlig plet, der kan opstå ved garvningen eller andre processer i forarbejdningen af et lammeskind, eller det kan være, at skindet er blevet beskadiget.

Hvis du inden købet ikke har kunne se de nøgne pletter på skindet ved et billede, anbefaler vi, at du sender skindet tilbage.

Bare pletter der opstår med tiden

Normalvis er lammeskind meget standhaftige og holder til meget, men hvis dit skind er blevet håndteret forkert under forarbejdningen, kan der godt opstå nøgne pletter. Punkterne herunder viser nogle ting, som du bør undgå at gøre med dit lammeskind, hvis du vil ikke ønsker bare pletter.

  • Hvis dit skind bliver udsat for høj vægt (eksempelvis en sofa), og bliver trådt meget på.
  • Hvis du vasker dit skind i vaskemaskinen, uden det kan tåle en maskinvask.
  • Hvis lædersiden bliver udsat for meget fugtighed.

Det vil ikke være muligt, at du selv kan rive hårene af i så store mængder, at det vil skabe bare pletter. Derfor skal flere faktorer spille ind, hvis der opstår bare pletter på dit lammeskind.

Vi anbefaler, at du regelmæssigt ryster og børster dit lammeskind, det vil nemlig ikke skade dit lammeskind, i stedet vil det opfriske skindet, og give det en længere holdbarhed.

Hvis du opdager, at dit lammeskind begynder at tabe mange hår og får nøgne pletter, anbefaler vi, at du kontakter producenten og/eller butikken, hvor du har købt lammeskindet. Så burde de nemlig være i stand til at hjælpe dig videre.

Kontakt os endelig for yderligere information.

Hvordan tørrer jeg mit lammeskind?

Det er meget vigtigt, at du ikke tørrer skindet i en tørretumbler. Du skal derimod lade skindet lufttørre langsomt.

Må lammeskind komme i tørretumbleren?

Det korte svar er nej. Et lammeskind må ikke blive tørret i en tørretumbler. En tur i tørretumbleren vil gøre læderet meget hårdt, og hårene vil blive beskadiget. Det er den høje varme, der skader skindet, derfor må du heller ikke ligge det på en radiator eller tørre det med en hårtørrer. 

Hvordan tørrer man et lammeskind?

Vælger du at vaske dit lammeskind i vaskemaskinen, skal du sørge for, at du benytter centrifugering, så skindet ikke bliver gennemblødt i vaskemaskinen.

Skindet skal dernæst hænges til tørre i et rum med god udluftning eller udenfor, hvor der ikke er direkte sol. På et tørrestativ skal skindet hænges med skindsiden nedad og lædersiden opad. Derefter skal du bare lade dit skind tørre langsomt.

Mens skindet tørrer, skal du sammen med en anden person forsigtigt trække i skindet 2-3 gange. Træk i hver jeres ende så sikrer I nemlig, at skindet ikke bliver hårdt.

Efter skindet er blevet tørt, vil du i mange tilfælde opleve, at skindet er blevet hårdere end det var, da du købte skindet fra ny. Det kan desværre ikke undgås, at læderet bliver hårdt efter vask. Hvis du vil forsøge at blødgøre læderet, kan du prøve gnide læderet mod en kant. Dette vil muligvis afhjælpe problemet.

Det er dog vigtigt, at kanten ikke er skarp og lavet af et fast materiale eksempelvis metal.

Har du flere spørgsmål om, hvorvidt man tørrer et lammeskind, er du altid velkommen til at kontakte os på mail eller telefon.

 vaske lammeskind i vaskemaskine

Mit lammeskind lugter, hvad skal jeg gøre?

De fleste lammeskind, man køber online eller i en butik vil ofte have en forholdsvis neutral lugt. Man kan dog også finde skind, der har en stærk lukt. Det kan være at det lugter kunstigt, af dyr og eller, hvis skindet har lagt til opbevaring i en kælder i lang tid kan det lugte en anelse jordslået.

Hvis dit skind lugter, er dit spørgsmål nok: hvad skal jeg gøre ved lugten?Hvad du skal gøre ved dit lammeskind, hvis det lugter, afhænger meget af lugten.

Sæbe - eller kunstig lugt

Hvis dit skind dufter kunstigt eller af sæbe har det sandsynligvis noget med garvningen at gøre. Der kan også forekomme en speciel lugt, hvis du har købt dit skind online, og det har var været i en pakke i flere dage. Denne lugt vil dog forsvinde efter kort tid.

Islandsk lammeskind garvning gør at skindet vil lugte let af sæbe

Det anbefales bare, at du ryster dig skind og giver det frisk luft. Et skind der er godt garvet, vil nemlig allerede efter et par dage miste lugten og begynde, at få samme lugt som resten af boligen har. Så hvis du har et skind, der har en kunstig lugt, er der ingen grund til bekymring efter kort tid vil lugten nemlig forsvinde.

Mit skind lugter af stald/dyr

Når et skind har en stærk lugt af stald eller dyr, er det i de fleste tilfælde ikke nok bare at hænge skindet til udluftning. Ved udluftning vil at meget af lugten forsvinde, men hvis lugten er virkelig skarp, vil denne desværre forblive i skindet. Hvorfor der kan gå måneder, før lugten forsvinder, hvis den overhovedet gør det. 

Der er dog en hurtig løsning, hvis du ønsker at lugten skal forsvinde. Mange skind kan vaskes i vaskemaskinen, og ved en maskinvask vil lugten i skindet fjernes. Der er dog ikke alle skind, der kan vaskes i vaskemaskinen.

Derfor er det vigtigt, at du kontakter firmaet, du har købt skindet af, så de kan fortælle dig, om dit skind kan vaskes. Derudover skal du være særligt opmærksom på, at skindet vil miste sin bløde struktur og skindside vil bliver hård efter maskinvask, hvorfor vi fraråder dette. 

I mange tilfælde kan du få dit skind garvet om, da det kan være at den første garvning ikke var tilstrækkelig nok og skindet deres for en stærk staldlugt. I disse tilfælde anbefaler vi, at du kontakter et garveri i nærheden, og hører om de kan hjælpe dig.

 Mit skind lugter muggen og jordslået

Et skind der har lagt i en kælder eller på et lager i mange år, kan godt få en sur - eller muggen lugt. Her anbefaler vi, at du ryster skindet kraftigt og hænger det til udluftning i en længere periode.

Skind er et naturligt materiale, hvorfor det tager imod lugte fra omgivelserne. Lugten vil derfor ikke forsvinde lige med det samme. Alt efter hvor ekstrem lugten er, vil den forsvinde af sig selv hen over et stykke tid. Det er derfor vigtigt, at du lufter og ryster skindet i denne periode.

Hvis du ønsker en hurtig løsning, kan du i stedet finde ud af, om dit skind kan holde til en maskinvask og eventuelt vælge det i stedet.

Er det muligt at fjerne mit lammeskinds lugt?

Ligegyldigt hvilken form for lugt dit lammeskind har, fraråder vi til hver en tid, at du sprayer noget på skindet. Lugtneutrale sprays vil nemlig beskadige skindet, misfarve farvede skind samt ødelægge nogle skind med en bestemt garvning.

Når du vasker dit skind, er det vigtigt, at du bruger noget specielt vaskemiddel, der er beregnet til skind, som indeholder Lanolin. Lædersiden på dit skind kan ikke rigtig holde til en maskinvask. Vi anbefaler derfor, at du altid fjerner pletter med en våd klud, hvor lædersiden ikke bliver våd.

Med en fugtig klud eller mild lanolinsæbe kan du forsigtigt fjerne nogle af pletterne på dit skind i hånden. Det er vigtigt, at du fjerner sæberesterne med en klud og på samme tid sørger for at holde lædersiden tør.

Ryst derefter skindet kraftigt og hæng det til tørre i et rum med god udluftning. Hvis du ikke kan vinde kampen mod dit skinds lugt, anbefaler vi, at du til en anden gang køber et lammeskind ved en butik eller shop, hvor du er sikker på, at du får den bedste kvalitet.

Findes hvidt lammeskind?

Når man søger på internettet, finder man hyppigt lammeskind, der beskrives som hvid. Dog er mange af de lammeskind, man ser på billederne, en smule gullige. Derfor stiller mange ofte spørgsmålet: Findes der overhovedet hvide lammeskind? I dette blogindlæg kan du læse mere om den naturlige farve, og hvilke skind der kommer nærmest den hvide farve.

Snehvide lammeskind

Lammeskind, der af natur er perfekt snehvide, kan være meget svært at finde. Dette er der forskellige grunde til. På den ene side er hårlængden på et lammeskind en faktor, der forhindrer, at lammeskindet har det perfekte snehvide udseende.

De længere hår danner nemlig skygger, som opstår mellem de enkelte hår. Disse skygger giver skindet et mørkere udseende, og derved kommer skindet ikke til at virke hvidt, men det får derimod en gullig nuance.

En gullig farve kan spottes i langt de fleste ”hvide” lammeskind. Denne gule nuance er forårsaget af naturen. Dyr, der går meget udenfor, er udsat for vind og vejr, hvilket påvirker pelsen. Regnen vil blandt andet påvirke skindet farve overtid, hvorfor dette også medfører den gule tone. 

Hvidt Lammeskind fra Tibet

Kan man opdrætte lam, så de får en perfekt hvid farve?

I teorien bør det være muligt at opnå et perfekt hvidt lammeskind gennem kombination. Dette er dog uden fokus på opdrætningen af får. Det er sådan, at skind kun opdrættes med henblik på kødproduktion.

Det kan med andre ord siges, at skindet altid er et biprodukt til kødproduktion, hvor der ikke tillægges nær så meget fokus på skindets farve. Ydermere fjernes den perfekte hvide farve på et lammeskind også med tidens løb, eftersom fåret er meget udenfor.

Selvom det ikke er muligt at finde et perfekt hvidt lammeskind, er der mange enkelte faktorer, man kan være opmærksom på, hvis man ønsker at finde det mest hvide lammeskind.

I søgen på et hvidt lammeskind er et vigtigt aspekt hårlængden samt hårtætheden på et skind. Et skind med tætte og relative lange hår virker til dels mere gullig end et skind med langt kortere hår.

Et godt eksempel hvor man kan se forskel er på lammeskindene fra New Zealand, hvor både de langhåret - og korthåret skind kommer fra samme fårerace. Den langhåret variant har 5-8 cm. lange glatte hår, hvorimod den korthåret variant har 1-2 cm krøllet hår. 

Hvide Lammeskind fra New Zealand

Her er det også tydeligt at se, at den korthåret variant ser hvidere ud en den langhåret variant, eftersom der ved den langhårede version, dannes skygger som tidligere benævnt.

Et mindre tæt lammeskind virker som regel også mindre hvidt end et skind, hvor der er stor tæthed. Det er især synligt at se ved de islandske skind. Disse skind er nemlig mindre tætte end skind fra New Zealand. De virker nemlig også mere hvide, selvom de har lange hår, hvilket er en klar modsætning til det langhåret skind fra New Zealand.   

Hvidt langhåret lammeskind fra Island

Engelske- eller østrigske lammeskind er derimod sjældent hvide. Denne variant har som oftest en stærkere gullig farve. Når du ikke er sikker på, hvordan du finder det hvideste skind, eller derimod ønsker at finde en anden farve, der kan skabe en kontrast eller som alternativ til det hvide skind, kan du altid kontakte os.

Du kan kontakte os på E-mail, ringe til os eller efterlad en kommentar herunder.

Forrige Bring naturen ind i hjemmet
Næste Den store skindguide

Tilføj en kommentar

Din kommentar afventer offentliggørelse

* Påkrævet