Sådan vasker du dit lammeskind

Sådan vasker du dit lammeskind

Hvordan rengør og plejer man egentlig et lammeskind? Læs vores guide og find ud af præcis hvad du skal gøre, for at holde dit lammeskind pænt og rent altid.

Lammeskind og fåreskind bliver for hvert år mere populære, og det er forståeligt. Skindet er et biprodukt fra en kødproduktion, som ellers skulle smides ud.

Da man begyndte at viderearbejde med at lave dekorationsskind, sikrede man ikke kun flere arbejdspladser, men man sørger også for at få brugt hele dyret, uden noget skal gå til spilde.

Hvordan vasker man ægte lammeskind? 

Da lammeskind er et naturprodukt, er de meget lette at holde, og de holder sig som oftest altid rene på egen hånd. Lammeskind har nemlig et naturlig indhold af lanolin. Lanolin er en slags uldfedt, der både renser og blødgør skindet. Det er blandt andet det, der gør lammeskind så naturligt smukke.

Men hvis det sker, at lammeskindet bliver meget beskidt, stiller man ofte spørgsmålet: Kan man vaske et lammeskind?

I dette indlæg vil I få inspiration til at vaske jeres lammeskind.

hvordan vasker man lammeskind

Kan lammeskind vaskes? 

Det korte svar er både ja og nej.

Når man spørger, om man kan vaske et lammeskind, er det oftest spørgsmålet om, man kan vaske det i en vaskemaskine. Generelt set skal en vask i vaskemaskinen med ens lammeskind være den allersidste udvej, uanset om der står, det kan vaskes eller ej.

Det kommer altid an på det individuelle skind, om det kan vaskes eller ej. Derfor er det vigtigt, at I får nogle informationer inden, I vælger at vaske jeres skind.

Hvordan rengøres lammeskind?

Større pletter kan du få af, hvis du vasker lammeskindet i hånden med uldvaskemiddel. Det skal være i koldt eller lunkent vand. Det er vigtigt, at du sørger for, at lammeskindet ikke bliver gennemblødt, og at læderet på bagsiden forbliver tørt.

Mindre pletter kan du bare tørre af med en fugtig klud.

Hvordan garver man lammeskind?

Hvis overstående råd ikke hjælper, er den eneste løsning at vaske lammeskindet i vaskemaskinen. Hvorvidt skindet kan vaskes i vaskemaskinen, afhænger af skindets garvning. Her er 3 forskellige garvningsformer:

  1. Medicinsk garvning: Læder og skind er gultonet.
  2. Vegetabilsk garvning: Lyserødt læder og hvidt skind.
  3. Normal Garvning (med salte): Lyst læder og naturlig skindfarve

Sammenlignet med de naturligt lyse farver kan man selvfølgelig også få farvet varianter og naturligt mørke skind. Skind, der er farvet, er som oftest normal garvet (med salte), og det samme gælder med mange af de naturlige mørke skind.

Det kan også forekomme, at naturlige skind har forskellige toner, da de er vegetabilsk garvet. Her anbefaler vi altid, at I forhører jer, så I er helt sikre på farven.

lammeskind til baby

Vores populære baby lammeskind er medicinsk garvet og uden nogen som helst former for kemikalier. Det er den perfekte gave til det nyfødte barn og kan bruges af barnet igennem hele barndommen. Find det her. 

Hvilke skind kan jeg vaske i vaskemaskinen?

Medicinske og vegetariske garvet skind kan du sagtens vaske i vaskemaskinen. Hvis du vasker disse skind, skal skindet vaskes ved lav temperatur (maks 30 grader). Du skal anvende et specielt vaskemiddel med naturligt lanolin, du må ikke benytte skyllemiddel, og skindet skal vaskes alene. Du skal også fjerne centrifugering og ekstra vand.

Bagefter når du skal tørre dit skind, må det ikke være i en tørretumbler. Hæng i stedet skindet i et rum der er godt luftigt. Skindet skal beskyttes mod direkte sollys og direkte varmevirkning, eksempelvis mod en radiator eller hårtørrer. Trækker I i skindet regelmæssigt, mens det tørrer, sikrer man altså, at læderet får den samme form.

Lammeskind der er garvet normalt, skal man ikke vaske i vaskemaskinen. Saltene vil under vasken blive udvasket, og skindet vil derfor blive ødelagt.

Et skind der er blevet vasket i vaskemaskinen vil ikke se præcist ud, som det gjorde før. Håret på skindet vil filtre sammen, og læderet vil virke hårdt.

Læderets hårdhed kan man formindske, hvis man trækker i læderet under dets tørring. De filtede hår kan man med en lammeskindsbørste adskille fra hinanden, men selvom man gør alt dette, vil man sandsynligvis ikke få den tilstand, som skindet havde før vask.

Her kan du læse om, hvordan man fjerne pletter.

Hvordan vedligeholder man lammeskind?

Hos Lammeskindet.dk anbefaler vi, at du undgår at vaske dit lammeskind i vaskemaskinen. Fjern i stedet pletterne med en fugtig klud eller med en børste (find din egen her). Hvis du regelmæssigt ryster og en gang imellem støvsuger dit lammeskind skånsomt, sikrer du en lang holdbarhed, der både kan ses og mærkes.

Hvis du ikke er helt sikker på vask af lammeskind, er du altid velkommen til at spørge os. Skriv en kommentar, E-mail eller ring til os.

lammeskind

Forrige Brune lammeskind

Kommentarer

Susanne Jacobsen - oktober 17, 2022

I min uvidenhed gjorde jeg følgende da mit lammeskind, et min hund elskede at ligge på, efterhånden var blevet beskidt, der hvor hun lå. Jeg har tørshampoo til mine hunde , som jeg bruger hvis de skal friskes op mellem bad. Det dryssede jeg ud på ulden og begyndte at karte det med min hundekarte. Det blev næsten som nyt igen og dufter dejligt.

Anne Mette - juli 26, 2022

Hej Laila,

det er selfølgelig virkelig uheldigt, det der er sket med dit fine, hvide lammeskind.
Jeg forstår, at du har forsøgt at vaske det med rent sæbevand, men at du har brugt lidt for meget vand, så skindsiden er blevet våd. Det vigtigste, når man forsøger at rense et lammeskind er, at man sørger for, at skindsiden ikke bliver våd. Bliver den det, vil de salte, der igennem garvningen har gjort det blødt, blive skyllet ud og derfor bliver skindssiden stiv.

Når denne skade er sket, kan du forsøge dig med at trække lammeskindets skindside hårdt mod en bordkant. Dette kan løsne skindet lidt op, så det ikke er helt stift mere.

Mht aloe vera og jord pletten, der stadig kan ses, så er der ikke andet at gøre end at forsøge, med en del tålmodighed, at vaske det skiftevis med en hårdt opvredet klud med lunken vand og en helt tør og ren klud. Er det et langhåret skind, kan du med fordel forsøge at børste skidtet ud med en lammeskindsbørste, når det igen er tørt.

Jeg håber det lykkes for dig!

Bedste hilsner
Anne Mette fra Lammeskindet.dk

Laila - juli 26, 2022

Hej.

Jeg havde fået et virkelig flot og stort hvidt, svensk lammeskind, men desværre kom jeg en dag hjem til, at min aloe vera plante var faldet ned over det og havde efterladt både gulligt aloe vera saft og jord i skindet, som var umuligt for mig at få ud ved at ryste det.
I min uvidenhed gik jeg derfor igang med at forsøge at vaske det ud i hånden, og endte med at et godt stykke af skindet blev gennemblødt på bagsiden også.
Jeg brugte en opløsning af koldt/lunkent vand og flydende sæbespåner, men står desværre nu med en bagside, som er stiv og ru som sandpapir og er blevet meget misfarvet, så det vaskede område ser næsten beskidt ud ift. resten.
Det er jeg selvfølgelig rigtig ked af, og vil høre om jeg kan redde det og hvorfor vand og sæbe gør sådan ved skindet?

Anne Mette Nørgaard - januar 17, 2022

Hej Laila,

sikke en god ide at lade lammeskindet gå i arv. Når du siger at det er pænt efter alle de år, så tænker jeg at du måske ønsker at gøre det blødt igen? Nu ved jeg ikke hvilket skind du har, men hvis det dengang blev købt til et barn, så har det muligvis været et lammeskind fra New Zealand. Disse lammeskind er meget nemme at friske op, så du kan gøre føølgende:

- Læg lammeskindet i en plastikpose og så i fryseren. Du må ikke folde det for meget sammen, det skal ligge ‘frit’. Tag det ud igen efter 24 timer og lammeskindet vil have genetableret sin bløde og rene struktur.
- Tag skindet og stræk det nedad en hård bordkant. På denne måde gør du selve skindssiden blød.
- Er skindet langhåret, kan du med fordel tage en lammeskindsbørste (Eller en karte til hund) og børste skindet igennem, så pelsen bliver flot og glat.

Jeg håber at det lykkes dig at gøre lammeskindet flot igen!

Bedste hilsner
Anne Mette fra lammeskindet.dk

Laila Kokholm - januar 17, 2022

Jeg købte et lammeskind i 1991 til min datter, og hun brugt det i ca. 20 år, det har så været pakket ned i ca. 11 år, det er stadig pænt, men vil godt gøre det klar til hendes første barn, kan i hjælpe.

Hilsen Laila Kokholm
Anne Mette - januar 6, 2022

Hej Per,

tak for dit rigtig gode spørgsmål!

Det er sådan, at når man vasker et lammeskind i vaskemaskinen, kan det blive stift, hvis det er garvet med salte. Det er størstedelen af vores skind, så jeg tænker, at det er det, der er tilfældet med dit lammeskind.

Det, du kan gøre, er at tage skindet og trække skindsiden hårdt mod en bordkant indtil det igen bliver blødt. Af erfaring ved jeg, at jo flere gange man gør det, jo blødere bliver skindet, men det vil aldrig blive helt så blødt, som det var før man vaskede lammeskindet i vaskemaskinen.

Når man vasker det i maskinen, vasker man nemlig noget af saltet ud. Men når du har brugt uldprogram og uldvaskemiddel, så skulle du gerne kunne genvinde en del af lammeskindets blødhed.

Jeg håber det var svar nok. Har du flere spørgsmål, er du altid velkommen til at ringe til os!

Bedste hilsner
Anne Mette fra Lammeskindet.dk

Per Hammerich - januar 6, 2022

Jeg har vasket mine fåreskin på uld program med uld vaskemiddel. De er blevet dejlige lugtfri og rene (min hvide Schæfer har dem som underlag) men er desværre blevet stive som et bræt.
Kan jeg redde dem?, og hvordan?
Mvh Per Hammerich

Anne Mette - december 3, 2021

Hej Trine,

jeg ved ikke præcis hvilket lammeskind du har, men at vaske det i vaskemaskinen skal være den absolut sidste udvej.

Når din søde hvalp nu har kastet op på lammeskindet, og så vidt jeg kan forstå, så er det ikke bare en lille smule, så skal du forsøge at fjerne så meget som muligt skiftevis med en stram opvredet klud og en helt tør klud. Det tager meget lang tid, jo større pletten er, men på denne måde fjerner du effektivt opkastet uden at tvære det yderligere ud i lammeskindet.

Gentag processen indtil der ikke er mere eller næsten ikke er mere og børst så skindet igennem og dup det med en blanding af varmt vand og lanolinsæbe.

Børst og ryst skindet efterfølgende. Hvis lugten bliver hængende, så udnyt det snevejr vi har i øjeblikket og læg skindet udenfor. Du skal bare sørge for, at skindsiden ikke bliver våd!

Er der ikke længere sne på jorden hos dig, så rul det forsigtigt sammen, læg det i en pose og put det i fryseren natten over. Når du tager det ud igen, så læg det med skindsiden opad og lad det tørre.

Når det er tørt ryster du det og børster det igennem. Nu skulle lugten gerne være forsvundet. Er skindsiden blevet lidt stiv, skal du trække det mod en bordkant et par gange, så skulle det gerne blive blødt igen.

Jeg håber du kan redde dit lammeskind og husk, at du er altid velkommen til at ringe til os, hvis du har yderligere spørgsmål.

Mvh Anne Mette
Lammeskindet.dk

Trine Burton - december 3, 2021

Hej.
Jeg har et naturligt mørkebrunt langhåret skind, som min hundehvalp har kastet op på. Jeg har taget så meget med en klud som jeg kan, men der er stadig en del tilbage og det lugter… så jeg tænker det desværre må i vaskemaskinen…
Jeg bruger Sonets vaskemidler og uldsæbe og uldkur normalt, det er vel okay at bruge her også ikke?
Venlige hilsner, Trine

Anne Mette - november 15, 2021

Hej Maybritt,
det er sådan med hvide lammeskind, at selvom de er farvet hvide, så vil den naturlige gullige farve med tiden mere eller mindre begynde at kunne ses. Dette fordi, det er et naturprodukt.

Nogle hvide lammeskind er mere gullige end andre og det er desværre ikke noget, man kan undgå med farvede hvide skind. Ønsker du et helt hvidt skind, der forbliver hvidt, så skal du kigge på et islandsk lammeskind, der er naturligt hvidt.

Mht børste, så sælger vi en lammeskindsbørste i vores webshop. Du finder den under ‘Lammeskind’. Du kan børste newzealandske lammeskind, der er langhårede og islandske skind. Men ikke de korthårede eller krøllede lammeskind fra newzealand, Tibet eller Østrig!

Mht sæbe, så anbefaler vi, at du bruger uldsæbe med lanolin, hvis du skal fjerne en genstridig plet. Du skal dog være meget forsigtig, når du renser dit lammeskind. Læs mere om hvordan du fjerner pletter på et lammeskind her: https://naturescollection.dk/blogs/artikler-trends/pleje-af-lammeskind

Bedste hilsner
Anne Mette fra Lammeskindet.dk

Tilføj en kommentar

Din kommentar afventer offentliggørelse

* Påkrævet