Lammeskindskvalitet - hvad er forskellen?

Lammeskindskvalitet - hvad er forskellen?

Er alle skind ens? Og hvorfor finder man så mange forskellige lamme - og fåreskind på internettet i så mange forskellige prisklasser? Herunder kan du læse mere og finde ud af, hvorfor forkskellige skind ligger i bestemte prisklasser.

Vi starter med at definere en forskel, som ofte er svær at forklare.

Lammeskind eller fåreskind - hvad er forskellen?

Hyppigt ser man skind, som beskrives som enten lammeskind eller fåreskind. Men hvornår kan et dyr betegnes, som en lam og som et får? Generelt betegnes fuldvoksne får som får, hvorimod ikke-fuldvoksne får betegnes som lam.

Det er dog ikke altid tilfældet. I kødindustrien bliver kød fra et får, der er under ét år gammel, betegnet som lammekød. Selvom et dyr næsten er fuldt udvokset i dets første leveår, bliver kødet alligevel betegnet som lammekød.

Dette har også indflydelse på betegnelsen af skind, da skind er et biprodukt til kødproduktionen, bliver de ofte erklæret som lammeskind eller fåreskind. Derfor anvendes begge disse betegnelser på websider, som kan give meget forvirring.

Lammeskindskvalitet - eksempel med lammeskind fra New Zealand

Nu kommer vi til det egentlige hovedspørgsmål, som giver indblik i, hvad kvalitetsforskellen på forskellige lammeskind er.

Lammeskind fra New Zealand egner sig, som et godt eksempel. Disse skind er naturligvis også biprodukt til ernæringsindustrien. Det er sådan, at ikke alle disse lammeskind anvendes til dekoration. Faktisk er det kun 20-25% af alle lammeskind, der anvendes til dekoration. Størstedelen af alle lammeskind bruges i industrien eller bliver videreforarbejdet til tøj.

Premium lammeskind fra New Zealand i lysegrå

Alle de lammeskind, der bruges til dekorationsskind såsom tæpper, puder eller lignende er videreforarbejdet og har forskellig kvalitet. Skind der har en ringe kvalitet bliver sorteret væk og anvendes på en anden måde, hvorimod skind af standard eller premium kvalitet bevares. Skind i standard og premium kvalitet er ikke nær så hyppige. Lammeskind med standard kvalitet er ca. 10-15 gange hyppigere end Premium lammeskind. Eftersom Premium Lammeskind er mere sjældne, medfører det en naturlig prisstigning.

Standard kvalitet vs premium kvalitet

Ikke kun sjældenheden gør, at Premium skind er dyre end Standard kvalitet. Skind med premium kvalitet har også andre egenskaber, der har indflydelse på prisen.

Det første punkt er tætheden på skindet. Premium skind har flere hår pr. kvadratcentimeter, hvilket gør skindet mere tæt. Et tæt skind er vigtigt for et korthåret lammeskind. Det korthåret lammeskind fra New Zealand har en særdeles tæt pels, hvilket er vigtigt, eftersom man ikke kan se læderet gennem hårene.  

Premium Lammeskind fra New Zealand med korthår i brun

Det anden punkt er skindets naturlige glans. Skind med en skøn glans ser betydeligt bedre ud end et skind, der virker mat. Derfor udvælges premium skind også ud fra dets naturlige glans.

Det tredje punkt kan forklares ved, at premium lammeskind for det meste består af et helt stykke. Dette gælder dog ikke for sædehynder. For at undgå spild består de af reststykker, som er tilpasset perfekt til hinanden og syet sammen. Standard lammeskind er hyppigt lappet på bagsiden, og har små fejl der fjernes, idet krøller eller lignede skal sys sammen.

Hvad egner sig bedst til mig?

Selv om forskellene lyder temmelig graverende, betyder det ikke, at du skal vælge et bestemt lammeskind. Det kommer altid an på dine personlige behov. Derudover har man, som tidligere benævnt, delt standard lammeskindene op i yderligere grupper, hvorfor der er stor forskel på kvaliteter. 

Vi anbefaler, at du altid er opmærksom på kvaliteten, selvom det er billige standard lammeskind. Meget billige skind lyder hyppigt lokkende, dog kan skindet hurtigt miste hårene, og de er derfor efter kort tid ikke nær så lokkende at se på. Standard lammeskind fra Warm & Comfy er et godt eksempel på høj kvalitet til en lavere pris.

Warm & Comfy skind er ikke nær så tætte i pelsen som Premium Lammeskind fra Natures Collection, og lædersiden er lidt hårdere. Disse skind ser fantastiske ud i mange år og fælder ikke, derfor er de gode billige alternativer til premium skind.

Standard Lammeskind fra Warm & Comfy - et perfekt Alternativ

Når du søger den ultimative komfort, kan man ikke komme udenom et Premium skind. Et premium skind er godt nok en større investering, men du vil med sikkerhed få et skind, du kan få glæde af i mange år.

Forrige Hvordan forbliver mit lammeskind hvidt?
Næste Findes hvidt lammeskind?