Hvorfor fælder mit rensdyrskind?

Hvorfor fælder mit rensdyrskind?

I modsætning til lammeskind eller gedeskind vil rensdyrskind fælde, når det bliver brugt eller udsat for direkte varme. Hvordan du undgår det, og hvad du i så fald skal gøre, hvis skindet fælder, kan du læse i dette blogindlæg.

Rensdyrskind

Generelt fælder et rensdyrskind lettere end et lammeskind eller gedeskind gør. Det er der to egentlige grunde til. Det hænger nemlig sammen med opbygningen af skindet og rensdyrets naturlige hår.

Rensdyrets hår er hule indeni

I modsætning til hårene på et lammeskind eller gedeskind, er hårrene på et rensdyrskind såkaldte ”rørhår”, altså hvor de er hule indeni. Det gør derfor, at hårrene er langt mindre stabile og hårene brækker derfor nemt. At hårrene let brækker, gør at du ikke kan sidde, stå eller ligge på rensdyrskindet.

Hårene på rensdyrskind


På denne illustration kan du se, hvordan vanddråberne fra rensdyrets hud holder hårrene fast. 

Hårrene fastholdes på læderet med en lille dråbe vand 

Den anden forskel ved rensdyrskind er, at de hule rensdyrhår fastholdes ved små vanddråber i huden. Ved temperaturforskelle eller direkte varme (eksempelvis en radiator eller pejs) fordamper disse dråber i huden, og hårene vil falde af.

Hvordan kan jeg undgå at mit rensdyrskind fælder?

Hvis du vil undgå, at hårene på dit rensdyrskind skal knække af, skal du kun bruge dit rensdyrskind som dekoration. Ydermere skal det placeres et sted, hvor det ikke bliver udsat for direkte varme og voldsomme temperaturændringer.

Hvis du er på udkig efter et skind, du vil bruge som guldtæppe eller henover spisestolene, anbefaler vi i stedet et naturligt lammeskind som alternativ. Et tibetansk gedeskind vil være et godt alternativ til gulvtæppe, da hårene der ikke vil knække.

Lammeskind fra New Zealand

Lammeskind fra New Zealand

Hvad kan jeg gøre, når mit rensdyrskind fælder?

Når du bemærker, at dit lammeskind begynder at tabe mange hår, er der mange ting, du kan gøre. Husk det er normalt, at et rensdyrskind taber nogle hår, når du ryster det. Du bør regelmæssigt ryste dit skind, så de løse hår ryger af, det skader nemlig ikke skindet.

 

Du bør regelmæssigt ryste dit skind

Disse punkter nedenunder hjælper dig til, hvad du skal gøre, når du bemærker, at dit rensdyrskind fælder meget.

  • Er der en direkte varmekilde i nærheden (radiator, pejs osv.)? Varmen fordamper vandet og hårene knækker
  • Hvis luftfugtigheden og temperaturen i rummet svinger meget, kan det også gøre, at skindet fælder.
  • Har du placeret rensdyrskindet et sted, hvor det ofte bliver betrådt? De tynde hår kan ikke holde til det, så vil derfor knække.
  • Ligger skindet på din ynglings læsestol? HUSK du må ikke sidde eller ligge på skindet, så knækker hårene.

Desværre er det ikke nemt at undgå, at dit rensdyrskind fælder, men disse punkter hjælper dig til, hvordan du kan forebygge det lidt.

Hvis du ønsker et skind, som kan bruges som guldtæppe, eller skind du kan sidde og ligge på, anbefaler vi i stedet, at du køber et lammeskind eller gedeskind.

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål.

Tibetansk gedeskind

Tibetanske gedeskind

Forrige Den simple vej til et flot hjem, selvom du ikke har tiden

Tilføj en kommentar

Din kommentar afventer offentliggørelse

* Påkrævet