Hvordan produceres lammeskind?

Hvordan produceres lammeskind?

Hvor kommer lammeskind fra?

Skindets oprindelse og forarbejdningen af skindet er ikke altid let at finde ud af. Mange forhandlere giver næppe information om det skind, du måske lige har købt. Ved os ønsker vi at give dig alle informationer om, hvor skindet kommer fra herunder;
Hvordan det er garvet, og om det er indfarvet eller ej. Alle dine mange spørgsmål kan du forhåbentlig finde svar på i dette blogindlæg.

Hvordan bliver fåreskind produceret?

Generelt er fåreskind og lammeskind et biprodukt til kødproduktion. Det betyder, at fårenes egentlige formål er produktion af kød. Det vil sige, at når dyrene bliver slagtet, er skindet til overs og er derfor biprodukt. Det er altså lige meget om det er billige eller premium skind, så vil dyrene ALDRIG blive slagtet, fordi skindet skal bruges til lammeskind, pelsfrakker osv.

Kun at bruge skindet på fra et får, vil også være meningsløs rent økonomisk, da kødet fra dyret er en langt bedre indtægtskilde, end et ubehandlet skind.

Hvordan produceres lammeskind?

Nu kommer vi specifikt til vores skind i vores sortiment. Vi kan nemlig ikke med 100% sikkerhed sige, hvordan skind er forarbejdet ved andre forhandlere end hos os. Hvordan vores skind er forarbejdet, vil vi gerne vise dig ved hjælp af 2 forskellige eksempler, nemlig vores økologiske lammeskind fra Island og de farvede skind fra New Zealand.

To komplet forskellige skind - en fælles tankegang

Ved første øjekast kan de islandske og newzealandske skind godt ligne hinanden, især de korthårede islandske skind og langhårede newzealandske skind. Disse to vil for mange være helt ens, men forskellen er stor. Lammeskind fra New Zealand stammer fra Merinofåret, der er kendt for dens unikke bløde pels, hvor de islandske skind derimod er mere ru og rustikke.

En yderligere forskel på de to skind er, at de islandske lammeskind er økologiske, hvor de newzealandske lammeskind ikke er klassificeret som økologiske.

Hvordan er et skind økologisk?

Får fra New Zealand og Island, som skind i vores sortiment stammer fra, er økologisk opdrættet. Det vil sige, at de altid er ude i det fri med mulighed for at finde tilholdssted, hvis de ønsker det. Fårene er opdrættet af erfarne farmere, som mener, at det er en vigtig faktor, at fårene bliver opdrættet i det fri.

lammeskind fra new zealand og island

Hvordan kan de begge være opdrættet økologisk, hvis det kun er det islandske skind, der er økologisk?

Det er højst sandsynligt et spørgsmål, mange undre sig over. Forskellen er, at skindene fra New Zealand er farvet. Islandske skind er nemlig ikke i forskellige farver, som de newzealandske. Islandske skind er i naturfarver eller hvid, hvor newzealandske skind er i mange forskellige farver. Når det skind er farvet, mister det mærket ”økologisk”.

 Et skind kan også være ”økologisk garvet”, selvom det er farvet. Der er det kun garvningen, der er økologisk. Mere om temaet garvning og forarbejdning kan du læse om i næste afsnit.

Hvordan er lammeskind forarbejdet?

Efter skindet er adskilt fra kødet, bliver hvert skind tørret. Efter skindet er blevet tørret, følger næste skridt; Garvningen. Her er der små forskellige mellem det islandske og newzealandske skind. Islandske skind bliver garvet i Polen, som har stor tradition for at garve skind. Newzealandske skind bliver derimod garvet direkte i landsbyen, hvor de blev opdrættet.

Generelt er, der også forskellige måder at garve et skind på. Det kommer vi ind på efter dette. Alle vores skind er økologisk garvet, det er nemlig vigtigt for os, at vi har henblik på naturen og udnyttelse af skindet. Ved den økologiske garvning er der hovedsagligt tre forskellige måder at garve et skind på; Medicinsk garvning, vegetabilsk garvning og den normale garvning med mineralsalte. Alle disse metoder har hver deres fordele og ulemper.

Forklaringen på de forskellige typer garvninger

Den medicinske garvning er eksempelvis vores lammeskind til babyer. De medicinsk garvet skind kan vaskes i vaskemaskinen, og de er derfor grundet garvningen gullig. Skindet her er meget hensynsfuldt og derfor ideal til produktion af skind til babyer.

Økologisk lammeskind til din baby

I dag er flest skind garvet med salte - hovedsagligt mineralsalte. Her er det forskelligt om det er kromsalte eller aluminiumsalte. Aluminiumsalte er eksempelvis anvendt i garvningen af islandske lammeskind, hvor kromsalte er brugt til garvningen af newzealandske lammeskind.

Begge garvninger med salte tager hensyn til omverdenen, dog har de forskellige fordele og ulemper, når man sammenligner den. Gavningen med aluminiumsalte er langt mere skånsom, men ved vask i vaskemaskinen vil saltene blive udvasket og ødelægge skindet. Derfor kan man ikke vaske islandske skind i vaskemaskinen. Newzealandske skind kan derimod godt vaskes i vaskemaskinen, da kromsaltene ikke udvaskes. Vi anbefaler dog, at du kun vasker dit lammeskind som sidste udvej, da hårene vil filtre sammen, og læderet bliver hårdt.

Den vegetabilske garvning bliver næsten ikke anvendt længere. Det var i 50’erne at den var den mest populære garvningsmetode, men fremskidt inden for forskning resulterede i langt mere effektive garvningsmetoder. Den største ulempe ved vegetabilsk garvning er den lange tid som garvningsprocessen tager og den forholdsvise svage garvning, som kan efterlade i en meget stærkere lugt.

Hvad sker der efter garvningen?

Alt efter hvad skindet skal bruges til, sker der forskellige ting efter garvningen. Vores medicinske garvede skind bliver eksempelvis lavet til baby skind. Skindet bliver gultonet, og bliver snittet i en bestemt form, så det eksempelvis kan tilpasses en barnevogn. Vores baby lammeskind beholder vi som oftest i deres naturlige form.

Mens garvede skind der indeholder salt bliver neutraliseret, og i så fald bliver de newzealandske lammeskind farvet. At man kan farve skindene, gør det muligt, at vi kan tilbyde skind i mange forskellige farver. Grundet newzealandske skinds relative lyse grundfarve er newzealandske skind egnet til at farve.

forskellige lammeskind og puder

Mange af skindene i vores sortiment er ikke skåret til, da vi ønsker, at skindene skal beholde deres naturlige form. Vi gør dog en undtagelse ved skind, der skal være puder, sædehynder og større tæpper, her bliver skindene nemlig skåret til.

Når puder og sædehynder bliver skåret til, er det som oftest mindre skindstykker som er blevet skåret af andre skind. At det bliver gjort på den måde er fordi, at vi ønsker at undgå spild. De forskellige skind bliver naturligvis skåret meget nøje til, så du får 2 ens sædehynder.

Levering fra os til dig

Endeligt når skindene, puderne eller tæpperne er færdige, skal de leveres til os. Skindene fra New Zealand bliver fragtet til os via en container på et skib, eftersom det er betydeligt billigere og bedre for miljøet. At skindene bliver fragtet med skib gør dog også, at det tager længere tid, og derfor kan vi altså blive nødt til at vente et par måneder på en ny levering.

Skind, der er blevet garvet i Polen, bliver fragtet til os, her i Danmark, med lastbil. Når du så køber et skind, sender vi det videre til dig med GLS, hvis du har bopæl i Danmark.

Har du yderligere spørgsmål om produktion eller fremstilling af skind? Så kontakt os endeligt via E-mail, Telefon eller skriv en kommentar på blogindlægget.

Forrige Hvorfor fælder mit rensdyrskind?
Næste 8 gode grunde til at bruge lammeskind i din indretning